На засіданні Рейтингового комітету від 06.06.2012 р. Національне рейтингове агентство «Рюрік» підтвердило ПАТ «Банк Камбіо» довгостроковий кредитний рейтинг позичальника інвестиційної категорії на рівні uaBBB- з прогнозом «стабільний».

Рейтинг Банку визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Знак «-» вказує на проміжний рівень рейтингу відносно основних рівнів.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів. Для визначення рейтингової оцінки окремі якісні та кількісні показники Банку порівнювалися з середніми показниками по банківській системі України та з відповідними показниками банків-аналогів з бази даних НРА «Рюрік».

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методики з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальності за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для оновлення кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «Банк Камбіо» внутрішню інформацію та квартальну фінансову звітність за 2009 р. - І квартал 2012 р. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу банківської установи.


Позитивні фактори:

– Збереження високої якості кредитно-інвестиційного портфелю Банку, що говорить про раціональну та досить виважену кредитну політику. Станом на 01.04.2012 р. кредити, класифіковані як «стандартні», складають 60,7% загальної суми, кредити, класифіковані як «під контролем», – 20,6%, а коефіцієнт забезпечення резервами кредитних вкладень дорівнює 3,65%. При цьому банківська система продовжує характеризуватися високим ступенем кредитного ризику, що спричиняє необхідність формування додаткових резервів.

– Висока ділова активність Банку. Так, питома вага дохідних активів у сукупних активах збереглась на високому рівні (82,5% станом на 01.04.2012 р.) і перевищувала середні значення по ІV групі та банківській системі в цілому.

– Зростання частки строкових коштів у ресурсному портфелі Банку: коефіцієнт структури коштів клієнтів за строковістю станом на 01.04.2012 р. складає 0,77 (0,60 станом на 01.01.2012 р.), що суттєво перевищує середні значення коефіцієнта для банківської системи (0,65). Висока питома вага строкових коштів певною мірою знижує ризик ліквідності.

– Низький рівень концентрації кредитних і депозитних операцій Банку, що свідчить про високу диверсифікацію портфелю кредитів і депозитів, яка зменшує залежність Банку від найбільших клієнтів.

– Протягом тривалого періоду діяльності на фінансовому ринку України (майже вісім років) Банк динамічно розвивався та пройшов перевірку фінансовою кризою, продемонструвавши абсолютно беззбиткову діяльність.


Негативні фактори:

– Недостатній рівень захищеності виданих кредитів та коштів клієнтів власним капіталом. За результатами І кварталу 2012 р. власний капітал становив лише 8,56% від сукупних активів, співвідношення коштів клієнтів до власного капіталу становило 8,30 (рекомендований максимум 9), що у 2,51 разу більше, ніж в середньому по банківській системі, а співвідношення кредити до власного капіталу становило 8,37 (рекомендований максимум 9), що вище, ніж значення по банківській системі більше ніж у два рази.

– Високі ризики поточної діяльності, зважаючи на низьку частку комісійних (безризикових) доходів у сукупних доходах Банку. Коефіцієнт співвідношення комісійного та процентного доходів за останні чотири квартали становив 11,14%, що нижче, ніж середні значення для банків ІV групи та банківської системи в цілому (23,61% та 16,99% відповідно). Коефіцієнт безризикового покриття витрат за результатами останніх чотирьох кварталів становив 11,93%, що значно нижче, ніж середні значення для банків ІV групи та банківської системи в цілому (20,37% та 16,96% відповідно).

– Банк продовжує демонструвати надлишкову ліквідність (станом на 01.04.2012 р. значення нормативу поточної ліквідності перевищує середні значення по системі та становить 96,40%).

– Висока витратність діяльності Банку у зв’язку з його динамічним розвитком спричиняє низькі значення показників рентабельності активів і власного капіталу. Низький рівень прибутковості стримує нарощення власного капіталу Банку за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку.


Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ПАТ «Банк Камбіо» на сайті НРА «Рюрік»