На засіданні Рейтингового комітету від 16.05.2012 р. Національне рейтингове агентство «Рюрік» підтвердило ПАТ «АВАНТ–БАНК» довгостроковий кредитний рейтинг позичальника інвестиційної категорії на рівні uaBBB з прогнозом «в розвитку» та присвоїло облігаційному випуску серій А, В та С ПАТ «АВАНТ–БАНК» довгостроковий кредитний рейтинг боргового інструменту інвестиційної категорії на рівні uaBBB з прогнозом «в розвитку».

Рейтинги позичальника та боргового інструменту Банку визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Прогноз «в розвитку» вказує на підвищену вірогідність зміни кредитного рейтингу за можливості реалізації як позитивних, так і негативних тенденцій та поточних ризиків.

Кредитні рейтинги можуть бути змінені, призупинені чи відкликані в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів. Для визначення рейтингової оцінки окремі якісні та кількісні показники Банку порівнювалися з середніми показниками по банківській системі України та з відповідними показниками банків-аналогів з бази даних НРА «Рюрік».

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальності за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для визначення рейтингових оцінок НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «АВАНТ–БАНК» внутрішню інформацію і квартальну фінансову звітність за 01.01.2010 р. –01.04.2012 р. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингових оцінок було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитних рейтингів.


Позитивні фактори:

- Абсолютно беззбиткова діяльність Банку протягом усього періоду діяльності. Виконання Банком більшості економічних нормативів, встановлених НБУ, зокрема нормативів ліквідності, зі значним запасом.

- Випереджаючі темпи зростання основних абсолютних показників Банку (обсяги активів, кредитно-інвестиційного портфелю, зобов’язань) порівняно із системою. За останні 3 звітні квартали Банк піднявся на 74 позиції в ренкінгу банків України за розміром активів та на 69 позицій за розміром кредитно-інвестиційного портфелю.

- Висока якість кредитного портфелю Банку, що говорить про раціональну та досить виважену кредитну політику. Кредити, класифіковані як «безнадійні», у портфелі Банку відсутні протягом усього періоду діяльності. Коефіцієнт забезпечення резервами кредитних вкладень станом на кінець І кварталу 2012 року становив 1,34% для кредитів та заборгованості клієнтів та 0,35% для коштів в інших банках. При цьому банківська система України продовжує характеризуватись високим ступенем кредитного ризику, що спричиняє необхідність формування додаткових резервів.

- Значна частка у ресурсному портфелі Банку строкових депозитів: коефіцієнт структури коштів клієнтів за строковістю станом на 01.04.2012 р. складає 0,71, що перевищує середні значення коефіцієнта для банків ІV групи (0,69) та банківської системи (0,65). Висока питома вага строкових коштів певною мірою знижує ризик ліквідності.

- Заплановане збільшення статутного капіталу Банку на 240 млн. грн. дозволить продовжити нарощення масштабів діяльності за збереження достатнього рівня захищеності залучених коштів та виданих кредитів власним капіталом.

- Фінансова прозорість та інформаційна відкритість Банку, що знайшло своє відображення у детальному та комплексному розкритті інформації, необхідної для визначення кредитного рейтингу. Це дозволило знизити ступінь невизначеності щодо фінансово-господарської діяльності Банку та якісніше оцінити його кредитоспроможність.


Негативні фактори:

- Висока концентрація активних та пасивних операцій Банку. Станом на 01.04.2012 р. на частку 10 найбільших позичальників припадає 66,94% сукупного обсягу кредитів та заборгованості клієнтів, а на частку 10 найбільших вкладників – 46,76% сукупного обсягу залучених коштів клієнтів. Низька диверсифікація кредитного та депозитного портфелів є потенційним джерелом ризиків фінансової стійкості Банку.

- На кінець І кварталу 2012 року Банк продовжує мати порівняно невеликий розмір власного капіталу (90,78 млн. грн.). Станом на 01.04.2012 р. співвідношення «власний капітал / сукупні активи» становило 6,3%, співвідношення «власний капітал / сукупні зобов’язання» – 6,76%, що вказує на порівняно невисоку фінансову стійкість Банку. При цьому Банк планує розміщення облігацій на суму 270 млн. грн., що майже дорівнює трикратному розміру власного капіталу станом на 01.04.2012 р. У зв’язку з суттєвим зростанням сукупної вартості активів, незважаючи на зростання обсягів отриманого доходу, відбулось зменшення показників рентабельності. Низький рівень прибутковості стримує можливості нарощення капіталу Банку за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку.

- Надлишкова ліквідність Банку, а отже, недостатньо ефективне використання потужностей та зниження потенціалу генерування прибутку. Станом на 01.04.2012 р. значення нормативів поточної та короткострокової ліквідності перевищують нормативні значення, встановлені НБУ, у 1,5–6 разів.

- Невисокий рівень співвідношення чистих кредитних вкладень до сукупних активів Банку (коефіцієнт використання потужностей станом на 01.04.2012 р. становив 0,345) та висока питома вага міжбанківських операцій (кошти банків становлять 40,44% сукупних зобов’язань, а кошти в інших банках – 47,77% від сукупного кредитно-інвестиційного портфелю) свідчать про недостатньо активну діяльність Банку з кредитування юридичних та фізичних осіб.

- Очікується значний вплив емісії облігацій серій А, В та С на фінансово-господарський стан Банку, враховуючи співвідношення обсягу максимальних річних процентних платежів за облігаціями до фінансових результатів Банку. Максимальні річні процентні платежі за облігаціями складають близько 76,9% сукупного обсягу доходів Банку за останні чотири звітні квартали, а чистий процентний дохід, сформований за І квартал 2012 року, є у 7,5 разу меншим максимальних квартальних процентних платежів за облігаціями.

- Відсутність повноцінної філіальної мережі для ефективного надання повного спектру банківських послуг та низький розвиток клієнтської бази Банку. Відносно короткий строк існування Банку ускладнює прогнозування його майбутнього фінансового-господарського стану. Як і інші банки без стратегічних іноземних інвестицій, Банк має підвищену чутливість до впливу загальнополітичних та регіональних джерел ризику, притаманних Україні.


Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ПАТ «АВАНТ-БАНК» на сайті НРА «Рюрік»