Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло борговому інструменту ТОВ «Факторинг Фінанс» (запланованому облігаційному випуску серії «А») за результатами третього кварталу 2010 р. кредитний рейтинг uaBBB з прогнозом «стабільний».

Рейтинг боргового інструменту визначено за Національною шкалою кредитних рейтингів, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна шкала кредитних рейтингів дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №665 від 26.04.2007, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний у випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які Агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою НРА «Рюрік» щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, що надані Замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Для присвоєння кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ТОВ «Факторинг Фінанс» внутрішню інформацію та річну фінансову звітність за 2009 р. – 9 місяців 2010 р. включно, а також публічну інформацію і власні бази даних.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу боргового інструменту (запланованого облігаційного випуску серії «А»).

Позитивні фактори:

  • Висока якість менеджменту Компанії, зумовлена високою професійною кваліфікацією та тривалим досвідом роботи керівних кадрів Емітента на фінансовому ринку.
  • Динамічне зростання розмірів факторингового портфелю за відсутності у ньому проблемної (простроченої) заборгованості внаслідок політики Компанії, спрямованої на формування портфелю лише із стандартної дебіторської заборгованості. Відповідно Компанія не формує резервів під проблемні кредити, що має позитивний вплив на поточні фінансові результати.
  • Високий рівень процентної маржі. Зокрема, ставки залучення коштів шляхом емісії облігаційної позики становлять 19%, а ставки розміщення залучених коштів у факторингових кредитах складають в середньому 36%.
  • Пропорційне динаміці активів зростання чистого оборотного капіталу, а також достатній рівень забезпеченості власними оборотними коштами Компанії, що зумовлюють високі показники абсолютної та поточної ліквідності. Достатній рівень покриття найбільш ліквідними активами обсягу емісії та процентних платежів.
  • Високий рівень фінансової прозорості та інформаційної відкритості Компанії, що знайшло своє відображення у детальному та комплексному розкритті інформації перед НРА «Рюрік». Це дозволило знизити ступінь невизначеності щодо фінансово-господарської діяльності Компанії та краще оцінити її кредитоспроможність в рамках облігаційного випуску.
  • Зростання розмірів ринку факторингових послуг у 2010 р. порівняно із 2009 р., що може стати передумовою нарощення Компанією вартісних показників діяльності за рахунок залучення нових клієнтів та збільшення обсягів переданої на факторинг дебіторської заборгованості.

Негативні фактори:

  • Зростання боргового навантаження, спричинене випуском облігаційної позики, та як наслідок – зниження показників фінансової стійкості та автономності Емітента.
  • Короткий строк фактичної діяльності Компанії на ринку факторингових послуг, що знаходить своє відображення у відносно невисокому рівні розвитку клієнтської бази за кількісними та вартісними показниками.
  • Висока залежність якості факторингового портфелю Компанії від якості дебіторської заборгованості двох-трьох ключових клієнтів, що може мати суттєвий вплив на фінансовий стан в разі погіршення розрахунків переданих на факторинг дебіторів указаних клієнтів.
  • Падіння по відношенню до 2009 р. показників рентабельності активів (ROA), власного капіталу (ROE) та факторингового портфелю, розрахованих за підсумками дев’ятимісячних періодів. Низький рівень прибутковості стримує нарощення капіталу Компанії за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку.
  • Низький рівень покриття планових процентних платежів поточним чистим доходом та доходами від операцій з факторингу. Розмір одного квартального процентного платежу приблизно рівний сукупним витратам Компанії за підсумками дев’яти місяців поточного року.

Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки