Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло борговому інструменту ПАТ «АВЕРС» (запланованому облігаційному випуску серії «А») за результатами 3-го кварталу 2010 р. кредитний рейтинг uaB з прогнозом «стабільний».

Рейтинг боргового інструменту визначено за Національною шкалою кредитних рейтингів, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна шкала кредитних рейтингів дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №665 від 26.04.2007, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaB характеризується низькою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Дуже висока залежність рівня кредитоспроможності від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний у випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі, присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, що надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Для присвоєння кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «Аверс» внутрішню інформацію та річну фінансову звітність за 2006 – 2009 рр. включно, та квартальну фінансову звітність починаючи з 01.01.2009 р. до 01.10.2010 р., а також публічну інформацію та власні бази даних.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу боргового інструменту.

Позитивні фактори:

- Станом на кінець 3-го кварталу 2010 року спостерігається високий рівень забезпеченості активів власним капіталом, зокрема показник фінансової автономності дорівнює 70,00%, що підкріплює фінансову стійкість Емітента.

- Досить високі показники ліквідності та позитивні значення чистого оборотного капіталу Емітента. Так, значення коефіцієнта поточної ліквідності на кінець 3-го кварталу 2010 р. становить 2,96 при мінімальному граничному значенні (на думку НРА «Рюрік»), не менше 1,0.

Негативні фактори:

- Перевищення майже у 2 рази загального обсягу запланованої емісії (100 млн. грн.) над розміром власного капіталу (52,243 млн. грн.) станом на 01.10.2010 р. Зростання боргового навантаження, спричинене запланованим випуском облігацій, та як наслідок – катастрофічне зниження показників фінансової стійкості Емітента після розміщення облігаційної позики.

- Збиткова фінансово-господарська діяльність ПАТ «АВЕРС» за результатами 2009 р. та 3-го кварталу 2010 р. (зокрема станом на 01.10.2010 Компанія понесла збитки в розмірі 2,170 млн. грн.) ставить під сумнів можливість Емітента виконати свої зобов’язання перед інвесторами в майбутньому.

- На момент проведення аналізу валовий прибуток Компанії недостатній для сплати процентних платежів по взятих кредитах та запланованому облігаційному випуску. Відсотковий платіж за облігаціями за перший рік становитиме 18 млн. грн., та перевищує більше ніж на 66% прогнозований валовий прибуток за 2010 р. (10,79 млн. грн.).

- Сталий значний розмір дебіторської заборгованості (станом на 01.10.2010 р. – більше 40 млн. грн.), що свідчить про низьку платіжну дисципліну контрагентів Підприємства.

- Починаючи з 2008 р. існує тенденція щодо скорочення розмірів основних засобів, що свідчить про їх вибуття, та відсутність заміни на нові, що заважатиме розвитку Емітента, як виробничого підприємства.

- Відсутність продуманої та деталізованої стратегії розвитку ПАТ «АВЕРС», а також кількісного вираження планових показників діяльності, та як наслідок - високий ступінь невизначеності щодо майбутнього фінансово-господарського стану Емітента, майже унеможливлює прогнозування тенденцій розвитку Компанії.

- Неповнота наданої Емітентом інформації стосовно власного бачення щодо галузі та основних видів діяльності, а також обсягів реалізації, ринків збуту та основних споживачів продукції, послуг або робіт, що виробляє (здійснює) Емітент, свідчить про закритість та непрозорість діяльності Компанії.

Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки