Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло борговому інструменту ТОВ «Українське Гарантійне Агентство» (запланованому облігаційному випуску серії «А») за результатами 3-го кварталу 2010 р. кредитний рейтинг uaССС з прогнозом «стабільний».

Рейтинг боргового інструменту визначено за Національною шкалою кредитних рейтингів, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна шкала кредитних рейтингів дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №665 від 26.04.2007, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaCСC характеризується дуже низькою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Потенційна вірогідність дефолту.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний у випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі, присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, що надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Для присвоєння кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ТОВ «Українське Гарантійне Агентство» внутрішню інформацію та річну фінансову звітність за 2006 – 2009 рр. включно та квартальну фінансову звітність починаючи з 01.01.2009 р. по 01.10.2010 р., а також публічну інформацію і власні бази даних.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу боргового інструменту.

Позитивні фактори:

- Наявність забезпечення відсоткових облігацій ТОВ «Українське Гарантійне Агентство» у вигляді договору добровільного страхування фінансових ризиків від 28.10.2010 р. зі страховою сумою 100 млн. грн.

- Товариство є єдиним Гарантом системи електронних платежів WebMoney Transfer в Україні, яка стрімко розвивається. Зокрема за останні три роки відбулось збільшення річних гривневих оборотів більше ніж в 20 разів (станом на 01.01.10 р. вони складали 1 397 млн. грн.).

- Починаючи з початку 2009 р. спостерігається зростання грошових коштів та їх частки в оборотних активах компанії. Станом на 01.10.10 р. їх розмір становить 398,4 тис. грн., що в 2 рази більше ніж станом на 01.01.09 р., а їхня частка в структурі оборотних активів дорівнює 78,5%.

Негативні фактори:

- Перевищення більше ніж у 577 разів загального обсягу запланованої емісії (100 млн. грн.) над розміром власного капіталу (173,10 тис. грн.) станом на 01.10.2010 р. Зростання боргового навантаження, спричинене запланованим випуском облігацій, та як наслідок – катастрофічне зниження показників фінансової стійкості Емітента після розміщення облігаційної позики.

- Неповне покриття фінансових ризиків страховим договором. Сума договору покриває лише загальний обсяг емісії облігацій (100 млн. грн.) та не враховує процентні платежі за облігаціями, розмір яких лише за перший рік становить 18 млн. грн. Договір страхування укладений строком на один рік до 27.10.2011 р., в той час як кінцевий строк погашення облігацій – 18.12.2015 р. В разі непролонгації договору страхування, ризик невиконання Емітентом своїх зобов’язань, починаючи з 27.10.2011 р., буде не застрахованим.

- В фінансовому стані Товариства спостерігається низький рівень забезпеченості активів власним капіталом. Зокрема балансові значення розміру власного капіталу станом на 01.01.10 р. були від’ємними і становили -7,8 тис. грн. Станом на 01.10.10 р. показник фінансової залежності дорівнює 86,4%, а чистий оборотний капітал був від’ємним (-292,8 тис. грн.), що свідчить про низьку фінансову стійкість Емітента.

- Надійність фінансового забезпечення емісії облігацій є сумнівною. Виходячи з фінансової звітності страхової компанії за 2009 р., обсяги сформованих страхових резервів не покривали навіть 0,2% від страхової суми. Фінансова діяльність страхової компанії була нестабільною, зокрема фінансовим результатом за 2009 р. був збиток розміром 153,6 млн. грн.

- Загальне скорочення розмірів активів протягом останніх трьох років. Станом на 01.10.10 р. сукупні активи компанії становлять 1 273,2 тис. грн., що майже вдвічі менше ніж станом на 01.01.09 р. (2 681,7 тис. грн.).

- Швидке збільшення розмірів сукупних операційних витрат протягом 2006 – 2009 рр. Станом на 01.01.10 р. вони зросли більше ніж в 40 разів порівняно зі значеннями операційних витрат станом на 01.01.07 р. та в 2,5 рази порівняно зі значенням станом на 01.01.09 р. Збільшення операційних витрат не супроводжується ростом прибутковості компанії.

- Значення показників ліквідності Емітента, враховуючи специфіку фінансово-господарської діяльності, є недостатніми. Так, значення коефіцієнта поточної ліквідності на кінець 3-го кварталу 2010 р. становить 0,63 при мінімальному граничному значенні (на думку НРА «Рюрік»), не менше 1,0.

- Відсутність продуманої та деталізованої стратегії розвитку ТОВ «Українське Гарантійне Агентство», а також кількісного вираження планових показників діяльності, та як наслідок - високий ступінь невизначеності щодо майбутнього фінансово-господарського стану Емітента, майже унеможливлює прогнозування тенденцій розвитку Компанії.

Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки